2831031397 Ατσιπόπουλο, Ρέθυμνο nmistrakis@yahoo.gr
banner imagebanner image

 

 
Ο φούρνος μας
Ξυλόφουρνος Μυστράκη - Ατσιπόπουλο | Ρέθυμνο
 
 
 
Από μικρά παιδιά ζυμώνουμε. Σηκωνόμασταν από τις 5 το πρωί και μέχρι της 8 που θα πηγαίναμε στο σχολείο βοηθούσαμε τους γονείς μας στο ζύμωμα. Ο Νίκος Μυστράκης μας υποδέχεται στο χωριό Ατσιπόπουλο (σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο), μας συστήνει την οικογένειά του και μας ξεναγεί στο παλιό αλλά και το σύγχρονο εργαστήριο της οικοτεχνίας που από το 2006  - οπότε ανέλαβαν αυτός και τα δύο αδέρφια του, ο Λευτέρης και ο Κυριάκος – έχει μετατραπεί σε μία αξιόλογη μικρή βιοτεχνία παραγωγής παραδοσιακών Κρητικών Παξιμαδιών.
 
Η ιστορία έχει ως εξής, Γύρω στο 1960 η γιαγιά Ελευθερία άρχισε να παρασκευάζει στον οικιακό ξυλόφουρνο αλμυρά και γλυκά παξιμάδια και να τα πουλάει γύρω – τριγύρω στο χωριό, για να συμπληρώνει το αγροτικό εισόδημα της πολυμελούς οικογένειάς της. Από το 1974 και μετά, τη σκυτάλη ανέλαβαν οι γονείς των σημερινών ιδιοκτητών, Βαγγελιώ και Γιάννης. Ο κ. Γιάννης εργαζόταν τότε ως εμπορουπάλληλος στο Ρέθυμνο και συγχρόνως έβγαινε στην πόλη με δύο μεγάλες σακούλες στο χέρι για να πουλήσει τα ξακουστά παξιμάδια τους. “ Εγώ τι ήμουν; Ένας απλός κουλουράς”, μας λέει σήμερα, καμαρώνοντας την “κανονική” επιχείρηση που έστησαν εδώ και οκτώ χρόνια οι τρείς από τους πέντε γιούς του. 
 
Ο Νίκος έχει αναλάβει το εμπορικό κομμάτι (συσκευασία, πωλήσεις, επικοινωνία) και ο Λευτέρης με τον Κυριάκο – με σπουδές στην μαγειρική ο πρώτος – την παρασκευή των αρτοποιημάτων. Ο παλιός οικιακός ξυλόφουρνος καίει ακόμα, ενώ η αυξημένη ζήτηση τους ώθησε στην δημιουργία ενός σύγχρονου εργαστηρίου. Οι συνταγές που ακολουθούν, δεν έχουν αλλάξει καθόλου, Φτιάχνουν το ολοστρόγγυλο σταρένιο κουλούρι, το “Κρητικό παραδοσιακό παξιμάδι” όπως το ονομάζουν, που έχει κλέψει λίγη από τη δόξα του κρίθινου, του πιο γνωστού παξιμαδιού της Κρήτης, ενώ συνεχίζουν να φουρνίζουν και το επτάζυμο παξιμάδι με φυσική μαστίχα Χίου βάσει παμπάλαιας συνταγής. Επίσης, έχουν δημιουργήσει και άλλα αξιόλογα αλμυρά και γλυκά προϊόντα.
 
Οι πρώτες ύλες είναι ντόπιες – το αλεύρι το παίρνουν από τους Μύλους Κρήτης. Φημίζονται επίσης για τα πασχαλινά τσουρέκια τους, με φρέσκο γάλα και αυγά από δικά τους ζώα. Όσοι μένουν στο Ρέθυμνο μπορούν να τα δοκιμάσουν.
 
Το μυστικό της νοστιμιάς των προϊόντων τους; “Ο κόπος μας και το μικρό μέγεθος της παραγωγής”.
 
Που μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα μας.
Σε μαγαζιά στο Ρέθυμνο, σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα στην Αθήνα καθώς και στον Ξυλόφουρνο Μυστράκη που βρίσκεται Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου. 


Ξυλόφουρνος Μυστράκη
Ατσιπόπουλο | Ρέθυμνο
Τηλ: 2831031397